Ordlista

Att bli student i Uppsala innebär att du stöter på en hel del konstiga ord och begrepp. Här har vi försökt lista de vanligaste så att du lättare kommer in i den fantastiska värld som är Uppsala studentliv!

1Q – Nationens ansikte utåt och den som är övergripande ansvarig för all nationens verksamhet. Brukar kallas spindeln i nätet. Hit kan du vända dig med frågor om vad som helst. Om 1Q inte kan svara själv så vet hen vem du ska vända dig till. Väljs på landskap och sitter ett år.

2Q – Nationens ekonomiskt ansvarige. Sköter bokföring, utbetalning av löner och annat som har med siffror att göra. Favoritord: Nej! Väljs på landskap och sitter ett år.

3Q – Ansvarig för all daglig verksamhet. Fixar personal, tar hand om klubbverket, städmaterial, hygien och allt annat möjligt och omöjligt. Till denne vänder du dig om du vill jobba på nationen! Väljs på landskap och sitter ett år.

Bommen – Från Söderbomska huset. Kallas även ”andra sidan” när man är i stora nationshuset. Kuratorsexpeditionen. Här har kuratorerna och mästarna sina kontor. Varje dag har 1Q och 2Q mottagningstid dit du är välkommen med alla dina frågor. Öppettiderna hittar du under ”Kontakt och öppettider”.

Gask – En finare sittning med god mat och dryck och underhållning. Enligt många det roligaste med nationerna. Traditionstungt med fantastiskt kul. Mycket sång! Dresscoden är vanligtvis kavaj/knälång klänning.

Heltidare – De som är heltidsarvoderade på nationen. Det vill säga de tre kuratorerna och de tre mästarna.

Högtidsdräkt – Frack, långklänning, folkdräkt eller militär högtidsdräkt. Används under baler.

Inspektor – Traditionellt sett (alltså way back på 1600-talet) var denna person en professor utsedd från universitet med syfte att hålla koll på studenterna så att de faktiskt pluggade och inte bara festade. Idag har inspektorn en mer cermoniell roll, även om personen också fungerar som stöd för kuratorerna. På Värmlands är det alltid inspektor som håller tacktalet på gasker och baler.

Kavaj – Klädkoden för de allra flesta gasker. Detta innebär mörk kostym eller knälång klänning. Man får ej ha smoking (det har man i princip aldrig i Uppsalas studentliv)!

Klubbverkare – Nationens hjärta. De människor som bestämt sig för att under en termin ge lite extra till nationen. En hel del jobb, men fantastiskt, otroligt roligt. Genom att bli klubbverkare får du en ny liten familj som du delar blod, svett, tårar och många, många skratt med. Som tack får du ta del av en ytterligare dimension av nationen. Kontakta 1Q eller 3Q för mer information!

Landskap – Nationens högsta beslutande organ. Landskap sker två gånger per termin och det är då som ämbetsmän och heltidare på nationen väljs. Hit är alla medlemmar av Värmlands nation välkomna. Brukar avslutas med en sexa för en billig peng.

Poleringsgask – Nationens städdag! Hit är alla välkomna att komma till noch hjälpa till att städa. Avslutas med en hejdundrande sexa.

Recentior – Även kallad ”recce” är alltså de nya studenterna. Recentior är man sitt första år på nationen.

Sexa – En mindre sittning efter exempelvis landskap. Brukar innebära enklare mat (lasagne, pytt i panna etc) som man köper för en billig penning. Dryck till maten köpes i baren.

Ämbetsman – De eldsjälar som jobbar på nationen. Arbetet är helt ideellt och kan vara allt ifrån att sätta upp affischer och skriva i tidningen till att bära fanor eller sitta i stipendienämden. Är fantastiskt roligt och man skaffar sig vänner och erfarenheter för livet. Kontakta 1Q om du vill veta mer om hur man bli ämbetsman och vad man kan göra!