Våra föreningar

Information och kontaktuppgifter

Nationens kulturella verksamhet är stor och spänner över en mängd olika områden såsom sång, dans, spex, hembygdskontakt och mycket mera! Till en av de mest aktiva föreningarna hör Värmlands nationskör som är Uppsalas bästa nationskör, men det finns även många andra föreningar med stor aktivitet.

Känner du att du vill dra igång en förening? Kontakta 1Q

Sångväsendet inom Värmlands Nation har anor sedan 1820-talet, då med. stud. P A Edgren som bildade Wermlands Nations Sångförening. Denna bestod av tolv ynglingar med tre representanter i varje stämma som övade två gånger i veckan. En afton i april marscherade de sjungande iväg till Herr Inspektor, Erik Gustaf Geijer, för att framföra några tidstypiska nationalromantiska stycken. Geijer kände igen flera av värmlänningarna men visste inte att de kunde sjunga så bra – detta gjorde de nämligen med sådan glans att Geijer sprang ut på gatan och omfamnade dem. Följande natt spenderade Herr Inspektor komponerandes en marsch, ”Att älska Gud, kung, fädernesland”, som han dagen därpå tillägnade den skönsjungande sångföreningen.

Under 1900-talet har Wermlands Nations Sångförening utvecklats till en blandad kör med ett ständigt varierande medlemsantal. I slutet av 1980-talet hade kören en möjlig toppnotering på över hundra medlemmar. Idag är kören känd under namnet Värmlands Nations Kör och omfattar ca 50 sångare, jämt fördelat mellan jänter och gôbber. Repertoaren är mycket varierande, men vissa teman finns ständigt på repertoaren såsom vår-/sommarsånger, julsånger, fest- och snapsvisor och givetvis Värmlandsvisan.

Körårets största händelse för kören är den återkommande 4 dagar långa turnén som brukar gå av stapeln under någon utav de första veckorna i maj. Vi åker västerut till hembygden i Värmland för att göra oss hörda i kyrkor, på torg och scener. Förutom den årliga körturnén roar vi oss gärna med körfester och repetitionshelg, nationsframträdanden på baler och gasker, nationskörsfestivalen och, inte att förglömma, naturligtvis våra trevliga torsdagsrep med fika i pausen! Efter repen stannar vi givetvis kvar i nationens pub och umgås ännu mer! Hör gärna av dig om du vill veta mer!

Vid frågor kontakta körens ordförande: ordforande@varmlandsnationskor.se
eller spana in körens hemsida: Värmlandsnationskör

Välkommen att besöka oss!

Spexföreningen har genom tiderna haft olika inriktning. Tidigare var gruppen en ren spexgrupp som ofta uppträdde på gasker. Idag består föreningen av killar och tjejer med ett brinnande intresse för sång och dans och är vårterminen 2105 återupplivad som en ”Glee”-förening. För mer information kring spexföreningen – kontakta ordförande Ida Uhlin på gleedarna@gmail.com

Vill du kika på vad Gleedarna gör? Besök deras facebooksida:

Gleedarna – Värmlands nations spexförening

Nationen har idag en aktiv spelförening som spelar alla typer av spel, men främst brädspel och sällskapsspel. Det är gratis att bli medlem och väldigt enkelt. Värmlands Nations Spelförening är en SVEROK-anknuten förening vilket innebär att föreningen får bidrag för alla medlemmar under 25 år, detta bidrag används sedan till diverse spelinköp, event och på att skicka medlemmar till konvent.

Är du sugen på att spela spel, prova ett spel med dina kompisar, eller lära känna nya människor är Spelföreningen något för dig. För mer info eller kontakt, maila spel@varmlandsnation.se eller gå med i deras facebookgrupp VNS (Värmlands Nations Spelförening).

Svampyrerna är blodigt taggade på rally!

Den 18e april blir det åka av!

Det kommer bli ett isande, gastkramande och nervkittlande rally. Information om anmälan kommer dyka upp, så håll utkik!


Vill du veta mer kan du maila oss på rallymontecarl111@gmail.com, eller besöka Rally Monte Carls facebooksida!

——–

Rallyföreningen skapades i början av 2010-talet för att fungera som ett stöd för det lag som varje termin blir läggarlag för rebusrallyt Rally Monte Carl.

Rally Monte Carl, eller RMC, är nationens rebusrally. Läs mer om rallyt under Övriga verksamheter -> RMC, men kortfattat kan man säga att RMC är en tävling i att lösa kluriga rebusar, tävla i olika lekar vid tidskontrollerna (TK) samt att läsa karta. Rallyt engagerar varje termin över 20 lag på 4-9 personer per lag, så det är en stor verksamhet!

Rallyt bygger på kontinuitet och att det finns engagerade människor som ställer upp med sin erfarenhet termin efter termin. Rallyföreningen bildades för att bidra till denna kontinuitet och ska alltså framför allt fungera som ett stöd för de lag som lägger rallyt varje termin.

Har du åkt rally några gånger och vill engagera dig mer i dess fortlevnad och utveckling är rallyföreningen något för dig! Kontakta 1q@varmlandsnation.se för att få mer information och kontakt med föreningens styrelse.

Läs mer om Rally Monte Carl

Eller besök deras facebooksida

Who are we?

The dance association at Värmlands Nation is a community of people who loves to dance and socialize! No previous dance experience is necessary and everyone –from beginner to advanced dancer– is more than welcome to join. The main purpose of this group is to learn new dance moves, meet others who share this interest and of course, hit the dance floor!

 

What, when and where?

Classes are taught once per week and are usually followed by an hour of social dance. It is not mandatory to have a dance partner in order to join the classes. All lessons are taught free of charge and no nation card is required! Courses are structured in a progressive way, so that all participants get the opportunity to learn more complex moves throughout the semester.

The courses offered this semester are:

Kizomba: Mondays 18:30 – 21:00

Lesson 1 (basic): 18:30 – 19:15

Lesson 2 (more advanced):  19:15 – 20:00

Social dance: 20:00pm – 21:00

Instructors: Guilherme B, Vinicius R, Erika M, Mina H.F and Josefine F

Cuban salsa and Bachata: Sundays 13:00 – 16:00

Salsa lesson (basic/intermediate): 13:00 – 14:00

Bachata lesson (basic/intermediate): 14:00 – 15:00

Social dance: 15:00 – 16:00

Instructors: Sebastian S, Veronica R, Prabash W and Jennie L

More information?

Please join our Facebook group to receive all the updates about our events, parties and lessons!

Link: Benwermarna

Värmeslaget är Värmlands nationsband som spelar allt från jazz till blues och visor. Bandet har varit aktivt sedan 2017. Om du någon gång varit på gasque på Värmlands finns det en chans att du hört värmeslaget spela.

Spelar du något blåsinstrument och är sugen på att vara med är du varm välkommen att höra av dig! varmeslaget@gmail.com

Vår vision är att samla alla outdoor- och extremsportintresserade personer i Uppsala för att tillsammans arrangera olika event.
 
Besök vår hemsida här.
Vår Facebooksida hittar du här.